single

Panele podłogowe - czy to najlepsze rozwiązanie do kuchni?

Panele podłogowe można znaleźć w coraz większej liczbie polskich salonów. Popularny niegdyś parkiet lub wykładzina odchodzą powoli w niepamięć. Ich miejsce zajmują właśnie panele lub płytki podłogowe do salonu. Czy warto w tym przypadku podążać za modą? W niniejszym artykule przedstawiamy kilka zalet paneli podłogowych i podpowiadamy, czy jest to najlepsze rozwiązanie.

Panele podłogowe – podstawowe informacje

Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje paneli podłogowych – są to panele drewniane, panele laminowane oraz panele winylowe (LVT). Panele są stosunkowo tanie i doskonale imitują drewno. Łatwy montaż to kolejny argument, który przemawia za wyborem właśnie tego rodzaju podłogi – przy odrobinie szczęści i umiejętności manualnych możemy samodzielnie położyć panele w naszym salonie lub kuchni. Do wyboru mamy modele samoprzylepne, klejone, „loose lay” (pokrywające tylko fragment podłogi) lub typu „click” (układa się je trochę jak klocki Lego – dopasowując wypustki do otworów).

Panele podłogowe w kuchni

Ten rodzaj podłogi najczęściej możemy znaleźć w salonie, ale panele podłogowe do kuchni też cieszą się popularnością. Jeśli chcemy wykorzystać je właśnie tam, to powinniśmy wybrać panele laminowane lub winylowe, które cechuje wodoodporność – tanie panele podłogowe szybko ulegną zniszczeniu w środowisku, które wystawione jest na niebezpieczeństwo zalania. Pamiętajmy, że wersja laminowana nie jest w 100% wodoodporna, tą cechą mogą poszczycić się jedynie drogie panele LVT. Niektórzy producenci paneli proponują wykończenie woskiem lub żywicą, co dodatkowo wpływa na odporność podłogi na uszkodzenia i destruktywny wpływ wody. Mimo wszystko powinniśmy pamiętać, że choć panele mogą być tańsze niż kafelki i prezentować się bardziej estetycznie, to jednak klasyczne płytki z pewnością są bardziej wytrzymałe na działanie wody.

Panele podłogowe do kuchni – na co zwrócić uwagę

Jak już wspomnieliśmy w poprzednim akapicie – nie wszystkie panele okażą się trafnym wyborem do kuchni. Ze względu na specyfikę tego pomieszczenia, podczas zakupów zwróćmy uwagę na klasę ścieralności (do kuchni minimum AC3), twardość drewna (do najtwardszych należą orzech, dąb, padouka, tali, merbau badi), odporność na wilgoć oraz antypoślizgowość. Mając na uwadze te parametry (a także przeznaczenie zgodne z założeniami producenta) z pewnością uda nam się wybrać odpowiedni model paneli do kuchni. Łatwo będzie je utrzymać w czystości, a kuchnia nabierze „ciepłego” charakteru (tradycyjne płytki są zaliczane do „zimnych” materiałów).

 

Materiał partnera